Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cabana amb volta de canó

Cabana5.jpgÉs una construcció del segle XX i forma part de l’arquitectura popular. La utilizava el pagès per guardar-se de les inclemències del temps quan era al tros. Està construïda amb pedres sense materials d’unió. És de planta rectangular i amb una sola nau que servia d’habitacle i també de protecció per als animals.

Totes les cabanes del terme tenen el sostre de volta recoberta amb terra. N’hi ha que es troben en terreny pla, amb forma de nau. Altres es troben en terrenys inclinats, amb la cabana al mig del camp i envoltada dels conreus i parcialment entaforada dins la terra. Finalment n’hi ha moltes que es troben en els marges, vora el tros conreat.Cabana2.jpg

A l’interior de les cabanes hi ha la menjadora, per a l’animal (el ruc o la mula), situada al fons o en un costat. També es poden trobar dos petits forats en la paret, un més alt, on hi anava el menjar del pagès, i l’altre més baix, on s’hi posava el vi i el sellonet. Algunes arriben a tenir forn, o un racó que servia de foc a terra, amb sortida de fums. I fins i tot alguna té pou a l’interior.

De cabanes amb volta de canó se’n poden trobar una vintena en el terme dels Omells, acompanyades d’altres cabanes de pedra seca, recobertes amb teules, encara que la majoria mig caigudes, i molts marges treballats amb la pedra seca i que han anat aguantant les inclemències del temps, de la vegetació i l’abandó, i de les persones.