Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Turisme

Llocs d'interès

Església parroquial de sta. Maria

Situat al centre de la població és l’edifici més destacat del poble, es va construir al s.XVIII. Església2.jpgAnteriorment hi havia hagut una altra església gòtica, però gràcies a l’important auge demogràfic durant el segle XVIII van decidir construir un edifici més gran.

La façana és de gran austeritat feta amb carreus de pedra ben tallats i disposats, segons els cànons de l’arquitectura neoclassicista. Té 29 m de llargada. A l’interior hi ha unes belles imatges barroques de la Mare de Déu de l’Assumpta, de St. Josep, de St. Miquel, de Sta. Llúcia, de St. Esteve, de St. Francesc Xavier i la d’un sant franciscà. Són escultures policromades que daten dels segles XVII i XVIII.

Quadra del mas Déu

MasDéu4.jpgL’edifici està situat a la pista forestal entre Vallbona de les Monges i els Omells de na Gaia, a 1,5 km. La seva construcció d’estil gòtic data dels segles XIII i XIV. La funció original fou de granja agrícola, dependent del Monestir de Vallbona de les Monges. S’hi cultivaven cereals i vinyes, i  també hi havia animals. En té cura la comunitat monàstica de Vallbona amb el consentiment del propietari. Tot i que equidistant entre els Omells de na Gaia i Vallbona de les Monges, es troba dins el terme de Vallbona.

Esteles funeràries discoïdals

Esteles.jpgLes esteles discoïdals són monuments funeraris de pedra en forma de disc esculpit sobre un peduncle que es posaven a la capçalera de la tomba, encarades cap a sol ixent. Se’n conserven una dotzena, totes procedents del cementiri de la primitiva església, que estava situada dins el recinte del castell, en la part alta del poble.

Daten de finals del segle XII i principis del segle XIII. Són tallades en pedra sorrenca del país, de coloracions groguenques i grisoses.

Les més ben conservades tenen alçades de fins a 74 cm, i els discs tenen un diàmetre que oscil·la d’uns  30 a 50 cm, amb uns gruixos de 16-17 cm. Els discs presenten baixos relleus en forma de creus aixamplades per l’extrem o amb el dibuix del segell de Salomó (estel de sis puntes).

Segurament indicarien els enterraments dels primers habitants del castell, que foren monjos-guerrers templers o hospitalers.

Cabana amb volta de canó

Cabana5.jpgÉs una construcció del segle XX i forma part de l’arquitectura popular. La utilizava el pagès per guardar-se de les inclemències del temps quan era al tros. Està construïda amb pedres sense materials d’unió. És de planta rectangular i amb una sola nau que servia d’habitacle i també de protecció per als animals.

Totes les cabanes del terme tenen el sostre de volta recoberta amb terra. N’hi ha que es troben en terreny pla, amb forma de nau. Altres es troben en terrenys inclinats, amb la cabana al mig del camp i envoltada dels conreus i parcialment entaforada dins la terra. Finalment n’hi ha moltes que es troben en els marges, vora el tros conreat.Cabana2.jpg

A l’interior de les cabanes hi ha la menjadora, per a l’animal (el ruc o la mula), situada al fons o en un costat. També es poden trobar dos petits forats en la paret, un més alt, on hi anava el menjar del pagès, i l’altre més baix, on s’hi posava el vi i el sellonet. Algunes arriben a tenir forn, o un racó que servia de foc a terra, amb sortida de fums. I fins i tot alguna té pou a l’interior.

De cabanes amb volta de canó se’n poden trobar una vintena en el terme dels Omells, acompanyades d’altres cabanes de pedra seca, recobertes amb teules, encara que la majoria mig caigudes, i molts marges treballats amb la pedra seca i que han anat aguantant les inclemències del temps, de la vegetació i l’abandó, i de les persones.

Rutes