Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Història

El nom del poble ve de la composició de les paraules oms, nom dels arbrers predominants durant MasDéu1.jpgl’edat mitjana (en llatí Ulmellis), i que encara avui es poden trobar, i el nom femení Gaia, de la noble Gaia de Cervera, de la família vescomtal de Bas.

Gaia de Cervera era filla de Ponç de Cervera i d’Almondis, vescomtes de Bas des de 1137 fins el 1154. La història d’amor d’aquesta parella fou pròpia d’una novel·la. L’any 1147, Ponç va raptar del palau comtal de Barcelona la princesa Almondis, germana del comte rei Ramon Berenguer IV, per casar-s’hi contra la voluntat del sobirà, encara que no contra la voluntat de la princesa. En 1148, el comte rei va acabar perdonant el vescomte i va sancionar els fets consumats a canvi de la cessió de Castellfollit, on segons la llegenda, Ponç de Cervera havia custodiat la seva muller. Després de la reconciliació, el vescomte Ponç va prestar una col·laboració molt valuosa al comte Ramon Berenguer en la campanya de Miravet.

Gaia es casà el 1160 amb Ramon de Torroja, fill d’Arnau. Ramon de Torroja fou senyor d’aquests termes i quan es va quedar vidu dedicà el nom del castell  dels Omells a la seva esposa.